Anasayfa > Yazılar > Art Basel 2018'den izlenimler

Art Basel 2018'den izlenimler

Art Basel 2018'den izlenimler

Yaklaşık 200 bin nüfusa sahip Basel’de, nereye bakarsanız bakın, en yüksek kalitede sanatı görmeniz mümkün. Art Basel haftasında bu sakin şehir hiç olmadığı kadar kalabalık oluyor, özel jetler birbiri ardına şehre iniyor, dört gün boyunca hayal gücü, yaratıcılık ve sanatsal yeteneğin kutlanması için sanatseverleri en içten şekilde ağırlıyor. 

Biz de 11 Haziran Pazartesi 49. Art Basel 2018 etkinliği için Basel’deydik. Fuar 14-17 Haziran’da kapılarını halka açsa da VIP ziyaretleri 11 Haziran’dan itibaren başladı. En az fuarın kendisi kadar ilgi çeken Unlimited’in açılışı için giriş sırasında yerimizi aldık. Fuarda birkaç yıldır terör olaylarından dolayı girişte çantalar kontrol ediliyor. Dolayısıyla VIP girişinde de uzun bir kuyruk oluşsa da herkes halinden memnun. Çünkü Art Basel'in büyük ölçekli projeler için eşsiz platformu olan Unlimited, sanat severleri her zaman heyecanlandırıyor. Galerilerin fuar standlarına sığdıramadıkları dev boyutlu eserler ve enstelasyonların yer aldığı bu platform başlı başına bir sanat olayı. Ai Weiwei, Barthélémy Toguo, Yu Hong ve Lee Ufan gibi usta sanatçıların yanı sıra gelişmekte olan sanatçıların eserlerinin de yer aldığı platformda en çok ilgiyi gören, Roberto Longo’nun “Ölüm Yıldızı II” adlı eseri oluyor.

IMG_7377

Roberto Longo "Ölüm Yıldızı II"

12 Haziran sabahı ise VIP’ler ve basına kapılarını açan Art Basel dünyanın önde gelen 290 galerisini aynı çatı altında toplayarak 4000'den fazla sanatçının eserlerine yer verdi. Basel’de amaç her zaman en iyi sanatı sergilemek. Hal böyleyken dünyanın en prestijli galerileri en önemli eserlerini Basel’e saklıyorlar. Bu yıl da dört kıtadan gelen özel koleksiyoncuların yanı sıra aralarında, The Bass Miami, Centre Pompidou Vakfı Paris, Modern Sanat Müzesi New York ve İstanbul Modern’in de olduğu yüzlerce müze ve kurumun temsilcileri de fuarı ziyaret etti.

Galeriler arasında sanattan başım dönmüş bir halde dolaşırken geçtiğimiz aylarda İstanbul Dirimart Galeri’de sergisi gerçekleşen Bernard Frize’in eserleri dikkatimi çekti. 

IMG_7378
Bernard Frize

 

Simon Lee ve Galeri Perrotin, fuarda yanyana bulunan stantlarının özel mimarisini kullanarak, iki kat üzerine ortak bir alan oluşturmuş ve bu alanı Fransız ressam Bernard Frize'nin başlıca eserlerine ayırmıştı.

Londra merkezli Helly Nahmad galeri, Joan Miro, Pablo Picasso ve Alexander Calder tarafından üretilen, 20. yüzyıl sanat eserlerinin ortaya çıkışını ve gelişmesini kapsayan geniş bir yelpazedeki eserleri sergiledi.

IMG_7383

31 galeri, Feature (özellik) sektöründeki hem tarihsel hem de çağdaş sanatçılar tarafından tasarlanmış projeleri sergilediler. Sektörün öne çıkanları arasında Galerie Max Mayer'de Jef Geys ve Galerist'te Nil Yalter yer aldı.

IMG_7385Nil Yalter


Standlar arasında gezerken Alberto Burri'nin "Plastiche" serisinden sekiz eseri dikkatimi çekti. Galeri yetkililerinin fiyatları 5 ila 14  milyon euro arasında olduğunu söylediği eserleri Burri’nin 1962-1965 yılları arasında yapmış olduğunu öğrendik.

Bu yıl Art Basel’de kadın sanatçıların yıldızı çok parlaktı. Özellikle soyut ekspresyonist ressam Joan Mitchell'in “Composition” adlı eseri Hauser & Wirth galeride 14 milyon dolara alıcı buldu. Yine Mitchell'in 7.5 milyon dolara David Zwirner galeriden satılan eserini 4.5 milyon dolarlık satışla Keith Haring’in  “Untitled (1984)” eseri takip etti. 
Bu yıl Basel'e damga vuran azınlıklar sadece kadınlarla sınırlı değil. Koleksiyonerler, hem bilinen, hem de yeni yeni parlamaya başlamış Afrikalı-Amerikalı sanatçıların eserleriyle de yakından  ilgilendi. New York Alexander Gray galerisi, Sam Gilliam'ın 1972 yılına ait bir eserini bir Alman sanat vakfına sattı, Los Angeles sanat galerisi olan Blum & Poe ise Henry Taylor'un eserinin Louis Vuitton Vakfı tarafından alındığını duyurdu.

Kadın ve siyahi sanatçıların eserleri, fuar alanının dışında bile dikkatleri üzerine çekti. New York merkezli kar amacı gütmeyen Creative Time, ilk Avrupa Art Basel sunumunu bu yıl başlattı. Üç hafta boyunca Messeplatz'ın ortasında kalacak olan geniş ölçekli enstalasyon; sanatçılar Lara Almarcegui, Isabel Lewis ve mimarlık firması olan Recetas Urbanas arasındaki işbirliği sonucu gerçekleşti. 

Art Basel’le eş zamanlı olarak Beyeler Vakfı’nda açılan Francis Bacon ve Alberto Giacometti'nin sergisi ise dağ yollarında giderken bir anda karşınıza eşsiz bir manzaranın çıkması gibi ziyaretçilere benzersiz bir sanat ziyafeti sundu. Eylül ayına kadar açık olan sergi son yüzyılın en etkili iki sanatçısının en seçkin eserlerini görme fırsatı sunuyor.   

IMG_7396

Giacometti & Bacon Sergisi


Basel’de yan fuarlardan LISTE ise, yeni yeni parlamaya başlamış sanatçıları daha kariyerlerinin başında keşfetmeniz için iyi bir fırsat sunuyor. Türkiye’den Öktem&Aykut Galeri, genç sanatçı Gökçen Cabadan’ın eserleriyle Liste’deki yerini almıştı. 

Kunstmuseum Basel'de eşzamanlı sergiler, zamanımızın en önemli Afrikalı-Amerikalı sanatçılardan iki tanesine yer verdi; “The Music of Color”, Gilliam’ın kariyerini keşfederken, “Black Madonna” Theaster Gates'in yeni eserlerini ve performanslarını sundu. "Theaster Gates: Black Madonna", Ekim ayına kadar Kunstmuseum Basel’de ziyaret edilebilir. 

49. Art Basel'de yer alan bütün bu trendler sanat dünyasının geleceğine dair umutlu bir vizyon sunuyor. Kadınlar ve azınlık sanatçıları sadece erkek ve beyaz meslektaşlarıyla eşit paralar kazanmakla kalmayıp belki de sanat tarihinde daha kalıcı bir yer edinmeyi başarabilecekler.